Betekintés egy betonüzem működésébe!

Avagy így készül – a víz után a második leggyakrabban használt anyag – a beton

Hogyan épül fel egy betonüzem?

A DDC 32 saját és 11 vegyesvállalati betonüzemmel rendelkezik országszerte. A betonüzemeinknél jellemzően több, általában egymás mellett álló siló is megtalálható, amelyekben a cementet és kiegészítőanyagokat, míg az adalékanyagokat (elsősorban homok és kavics) frakciókként, külön-külön erre a célra kialakított passzív depókban tároljuk.

Egy soradagolós betonüzem több szintből áll össze; az adalékanyag soradagoló alatt egy szalagmérleg helyezkedik el, ahova az aktív depókból a teljesen automata rendszer üríti - az aktuális keveréknek megfelelő mennyiségű adalkényagot, amely a felhordószalagra, majd a keverőbe jut.

A betonkeverő felett is található egy mérlegszint, ahol a cement, a víz és az  adalékszerek bemérése történik meg. A betonreceptúrában szereplő pontos keverési arányokat egy speciális számítógépes rendszer vezérli.

A bemérést követően az anyagok távoznak a keverőszintre, azon belül is a keverődobba, ahol megtörténik az összes alkotóelem összekeverése, azaz a beton előállítása. A keverődob a gyorsan mozgó, hatalmas lapátoknak köszönhetően akár 1 perc alatt is képes készre keverni 5 tonna betont.

Végül a mixerautó beáll a keverő alatti töltési helyre, ahol beleengedik a teherautó dobjába a készre kevert betont, amelyet elszállít a lehető legrövidebb időn belül a célállomásra.

A pontos receptúrát a Beton Technológia Centrum Kft. (BTC) akkreditált laboratóriumaiban dolgozó betontechnológus szakembereink készítik el.


Tudtad?

  • A mixerek dobja utáni mosásból fennmaradó vizet is – megfelelő előkészítést követően – újrahasznosítjuk.
  • A mixerautó dobján belül egy csigasor található, amely segíti a forgásban lévő dobba juttatni, mozgásban tartani, majd az építkezés helyszínére érve kiüríteni a tarnszportbetont. 

Tekintsd meg Gyetván Csaba videójában is, hogyan készül a beton!

Miért érdemes betonüzemből rendelni a betont?

Fentebb bemutattuk azt, hogyan készül a betonüzemben a beton. Felmerül a kérdés, hogy miért érdemes betonüzemből rendelni a transzportbetont?

A válasz egyszerű; a betonüzem az a hely, ahol a felhasználási célnak megfelelően elkészítik a betont. Azaz megtörténik az alapanyagok beszerzése – amelyet így nem a vásárlónak kell beszerezni, hanem az üzemben dolgozók megteszik helyette –, majd ezt követően megtörténik azok összekeverése a tökéletes felhasználhatóság érdekében.

A megfelelően elkészített betont onnan lehet megismerni, hogy az megőrzi a frissességét a betonüzemből a helyszínre történő szállítása során, valamint a helyszínre érkezve a rendeltetési célnak megfelelően bedolgozható állagú (konzisztenciájú) marad, azt könnyen kezelik a szakemberek.

Betonvásárlás lakossági célra

A legtöbb betonüzemünkben van mód a lakossági célú betonvásárlásra is. A szerződött partnereinkhez hasonlóan magánszemélyek számára is lehetőséget nyújtunk a teljes beton termékkínálatunk megvásárlására.

Betonüzemeink a normál receptektől eltérő különleges betonok legyártásra is alkalmasak: cölöp-, rés-, ipari padló-, szálerősített- (acél-, műanyag-, üvegszál), könnyen bedolgozható- (easycrete), látszó-, öntömörödő- (ÖTB, SCC), nedves lőtt-, kitöltő-, agresszív közegnek ellenálló-, szulfátálló-, vízzáró-, kopásálló-, CP jelű beton pályaburkolat, CO₂ lábnyom csökkentett- (evobuild) betontermékek.

A legtöbb betonüzemünkben lehetőség van a mixeres betonok mellett billenőplatós tehergépkocsival történő földnedves betonok kiszállításra is. Rendelkezünk különböző gémméretű saját tulajdonú betonszivattyúkkal továbbá alvállalkozásunkban dolgozik számos betonpumpás partnerünk is.

Gyártási programunk alapját az MSZ 4798:2016 rendelkezései képezik, valamint egyedi megállapodás szerint lehetőség van az Útügyi Műszaki Előírások alapján történő gyártásra is. Mindezek mellett, a minőségbiztosítási tevékenységük részeként az előállított betontermékek ellenőrzésére integrált minőségirányítási rendszert használunk. Betonüzemeinket a NAT által tanúsított üzemi gyártásellenőrzésre kijelölt szervezet, a CEMKUT Kft. végzi. A kiváló minőségű termékek előállítása során pedig kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre is.

DDC - a (beton)biztos partner

Az elmúlt években számos beruházáshoz biztosítottuk betontermékeinket, amelyeket a környező betonüzemekből szállítottunk a megadott helyszínre.

A BMW gyár építéséhez eddig több mint 40.000 köbméter betont biztosítottunk Debreceni betonüzemünkből, míg a jelenleg is készülőben lévő Dunakeszi Diáknegyed építéséhez több ezer köbméter váci cementből készített betont szállítottunk a Dunakeszi és a Váci betonüzemből. Fontosabb referenciáink között szerepel még a Megyeri híd, a Hungexpo épülete, valamint a szegedi Eli-Alps lézerközpont is, melyek megépítéséhez vállalatunk szolgáltatta a betont.

Az ehhez hasonló nagyberuházások során mutatkozik meg igazán azon célunk, hogy vevőinket az ország bármely pontján, az elvárható legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki. Éppen ezért országszerte csaknem 50 betonüzemmel rendelkezünk, amelyhez a DDC Cement- és Kavicsüzletága biztosítja a folyamatos és kiegyensúlyozott alapanyagellátást. 

Több évtizedes fennállásunk alatt már bebizonyítottuk, hogy a minőség javítása, a hatékonyság növelése és a környezeti terhelés csökkentése érdekében képesek vagyunk az állandó megújulásra, illetve termékpalettánk folyamatos fejlesztésére és bővítésére. 

Mindezeken túl, az új receptúrák összeállítása során a helyi alapanyagokat részesítjük előnyben. Ennek köszönhetően több cementfajtánk is büszkén viseli a Magyar és Hazai Termék védjegyet, amely garancia az áru hazai eredetére, minőségére és a gyártó megbízhatóságára. 

DDC Betonüzem.

DDC Betonüzem

DDC Betonüzem.

Kapcsolat.

DDC betonmixer és betonpumpa.